Cola di Rienzo
Leksikon

Cola di Rienzo

 

> Frascati

> Monte Comprati

Pinsemorgen 1347 samlede Cola di Rienzo sine tilhængere i S. Angelo in Pescheria (i Getto'en). Efter at have hørt 30 messer drog de til Capitol og gjorde krav på den verdslige magt i byen. Han fik de gamle adelsslægter fordrevet og oprettede en romersk republik, som skulle videreføre de antikke traditioner. Det mærkværdige budskab med en sammenblanding af religion og politik førte i første omgang til Roms øjeblikkelige befrielse fra de mange adelsfamilier, der indbyrdes bekæmpede hinanden, men det udviklede sig hurtigt til et utåleligt tyranni. Da paven i Avignon truede med interdikt, måtte Colas efter kun i 7 måneder flygte fra Rom.

Cola di Rienzo forsøger igen i 1354 ved et kup at genskabe den romerske republik, men hans forsøg på at skabe den gode stat, led skibbrud efter to måneder, da han blev stukket ihjel på Capitol og siden blev han brændt på en bunke tidsler i Augustus' mausoleum.

 

Pave Martino V

Palazzo Colonna, Rom

  Han var lidt af en religiøs fantast med en glødende beundring for Roms oldtid, og hans ideal var de gamle romerske diktatorer, og han nærede håb om at realisere drømmen om den gyldne kejserkrone. Et af hans udstedte dekreter sagde, at alle italienere skulle være romerske borgere og der blev etableret et italiensk nationalparlament. Han forstod dog ikke, at så længe der eksisterede en Kirkestat, måtte pavedømmet blive en naturlig fjende af Italiens samling under en verdslig hersker. Hans oprørsforsøg blev hurtigt nedkæmpet og et todelt senatsstyre, med medlemmer fra de vigtigste familier blev genetableret. Herefter er der roligt i Rom igennem flere år indtil Pavestolen - med pave Martino V Colonna (billedet hænger i Palazzo Colonna i Rom, hvor der er åbent hver lørdag) - vendte hjem fra Avignon.

HOME.

SITEMAP.

Lej feriehus nær Rom - vil du vide mere.....  så ring  40 78 39 00  -eller email@lazio.dk

VALUTAOMREGNER    VEJFINDER    VEJRET    FLYBAGAGEREGLER    LEJ BIL    KALENDER    FORSIKRING


..TOP