Lej feriehus i Cori GÅ TIL HOME..........

 

Giacomo della Porta

> Leksikon Porta, Giacomo della  (1540-1602)  

> Castel Gandolfo

> Frascati

> Velletri

Giacomo Della Porta (1537-1602) var en af de ledende arkitekter i Rom i slutningen af 1500 tallet. Hans smukke, enkle og harmoniske arbejder i form af kirke- og paladsfacader, fontæner og skulpturer findes spredt over hele byen. Han skabte en syntese mellem Michelangelo's manierisme og Vignolas klassisisme med markerede vertikale linjer og strukturelle kontraster. I en periode var han arktitekt ved S. Pietro og fuldførte efter Michelangelo's planer kuplen på S. Pietro (1588-90). Han var en meget flittig kunsntner, så der er muligheder for at finde både kirker, paladser, fontæner og skulpturer i Rom. Hans eget bopæl Palazzo Cisterna kan ses i Via Giulia 163.

Værker i Rom.

Kirker:        

·               Il Gesu (se billedet ovenfor). Her har Giacomo della Porta tegnet facaden i 1574, kuplen og dele af det indre på Jesuitterkirken. Facaden er det første eksempel på den typiske barokfacade, hvis udformning intet siger om bygnin­gen bagved. Den er efterlignet over hele verden.

·               S. Madonna dei Monti. Her ved en af hovedgaderne i det noget oversete Montikvarter mellem Forum Romanum og S. Maria Maggiore, findes Giacomo della Porta's hoved­værk. Kirken er en af de smukkeste kirker fra modreformations perioden, og den står i dag som da den blev bygget i 1580 med tydelige træk af manierisme.

·               S. Giovanni in Laterano. Sammen med Dominico Fontana ombyggede Della Porta i slutningen af 1500 tallet tværskibet og sidefacaden ud mod den store obelisk. Resultatet var typisk renæssance.

·               S. Luigi dei Francesi. Også i dette tilfælde er det facaden, der er Della Porta's værk, udført i senrenæssancestil med skulptur af Frans I og et salamanderrelief.

·               Ss. Domenico e Sisto. Endnu en af kirkerne i Monti. Her er indgangen præget af en imponerende trappe op til den høje facade. Kirken er opført fra 1575 til 1645 efter della Porta's tegninger.

·               S. Anastasio. På hjørnet af Via Babuino og Via dei Greci ligger den græsk-katolske kirke opført i 1580. Ved siden af kirken er der en lille fontæne med en vred "silen".

·               S. Cesario i Via di Porta S. Sebastiano. Kirken blev opført i det 2. århundrede og ombygget af Della Porta.

·               S. Paolo alle Tre Fontane. Til det sted hvor traditionen siger, at apostlen Paulus blev  halshugget, tegnede Della Porta i 1599 en kirke, et kloster og et kapel. Stedet ligger lidt i udkantet af den nye bydel E.U.R.

·               S. Nicola in Carcere. Kirken omtales første gang i 1100 tallet, men rester af tre templer på Forum Holitorium indgår i kirkebygningen, blandt andet 11 søjler i den højre ydermur. Kirken blev ombygget af Giacomo della porta i 1559, hvor den fik en rigt udsmykket facade. Kirkens kampanile er en ombygning af et af de befæstede middelaldertårne.

·              S. Maria Maggiore. Sforza-kapellet er tegnet af Michel-angelo i samme stil som Medicierne gravkapel i S. Lorenzo i Firenze. Det er opført af Della Porta.

 

Paladser:

·               Palazzo Albertoni Spinola Opført på Piazza Campitelli 2 i samarbejde med Girolamo Rainaldi.

·               Palazzo Senatorio Paladsfacaden er udført i perioden 1582-1605 af G. Della Porta i samarbejde med Girolamo Rainaldi.

·              Palazzo Farnese. Efter Michelangelo's død blev paladset fuldført af Della Porta.

·               Palazzo della Sapienza. Roms universitet, der blev grundlagt af pave Bonifacio VIII (1294-1303) i 1303, her havde universitet til huse indtil 1935, da den nye universitetsby ude ved S. Lorenzo fuori delle Mure blev indviet. De nuværende bygninger der omkran­ser en smuk gård med søjlegang og buer er af Della Porta fra 1587. Den fjerde side er S. Ivo alla Sapienza, der blev bygget af Borromini.

 

Fontæner:

·              På Piazza Navona. De to små fontæner i hver ende af pladsen er opstillet i årene 1575-76. De har svært ved at trække publikum i forhold til den store midterfontæne af Bernini, men alligevel er det smukke arbejder.

·               På Piazza Aracoeli. Pladsen ligger med udsyn til Capitol-højen og den højtbeliggende S. Maria Aracoeli, der hæver sig 112 trin over pladsen, nu er kirken klemt inde mellem Capitolhøje og monumentet for Italiens samling. Den smukke fontæne fra 1589 i Della Porta sædvanlige fontænestil skjuler sig lidt midt i trafikhavet.

·               På Piazza Colonna. Fontænen ved foden af Marcus Aurelius søjlen er opstillet i 1575, vandet kommer fra Aqua Vergine akvædukten.

·              På Piazza delle Rontondo (se billedet til højre). Denne smukke firkantede fontæne-kumme og de groteske masker er opstillet i 1572 og regnes for en af Della Porta's mest vellykkede. Den får vand fra Aqua Vergine.

·               På Piazza Mattei. Skildpaddefontænen.

·               På Piazza Campitelli. Ligger til venstre for kirken på den langstrakte plads. Den overses nemt på grund af de parkerede biler. Denne får vand fra Aqua Felice.

·               På Piazza S. Madonna dei Monti. Opstillet 1588-89. Vandet kommer fra Aqua Felice.

·               På Piazza di Chiesa Nuova. Suppeterrinen blev måske udført af G. Della Porta i 1580 til Campo di Fiori.

·               På Piazza Nicosia Denne fontæne stod egentlig på Piazza del Popolo, hvor den blev opstillet i 1572. Den blev flyttet i forbindelse med Valadier's omlægning af pladsen i 1816.

 

HOME

Vil du vide mere.....  så ring 8643 9000 -eller email@cori.dk

TOP

SITEMAP

 

 

HOME.

SITEMAP.

Lej feriehus nær Rom - vil du vide mere.....  så ring  40 78 39 00  -eller email@lazio.dk

VALUTAOMREGNER    VEJFINDER    VEJRET    FLYBAGAGEREGLER    LEJ BIL    KALENDER    FORSIKRING


..TOP