Rundt i Orte

SE BILLEDSHOW

 
Orte er kendt af næsten alle italienere fra tidligt i 1900-tallet, selv om få af dem nogensinde har været der. Det skyldes, at jernbanelinjen, som forbinder Rom med Firenze krydser forbindelsen Rom - Ancona og Perugia her.
Næsten alle tog standser ved Orte og mange rejsende har troet, at de få bygninger, er dengang lå ved stationen udgjorde byen Orte... De viste ikke at højt oppe på bjergets top, ligger rigtige by...

En populær vittighed om Giuseppe Garibaldis motto - ham der samlede italien i 1860: O Roma o morte! (Enten Rom eller død!) gjorde 100 år tidligere Orte berømt ved at omdanne mottoet til: O Roma o Orte! = Ta' til enten Rom eller Orte - et tegn på italienernes udbredte mishag mod en så opblæst og retorisk erklæring.
Views of Orte and of the Tiber

Udsigt op mod Orte  -  oppe fra Orte  -  og ned over Tiberen.

Byen Orte ligger på en tufstensklippe, og fra det meste af byen er der en fantastisk charmerende udsigt over Tiberen nær stedet, hvor Tiberen møder floden Nera. Vand fra en stor del af de centrale Appenninerbjerge strømme ind i Nera. Romerne byggede en bro over Tiberen ved Orte for at lette handelen mellem Rom og Umbrien.
Mens Donau er blå, er Tiberen blond (il biondo Tevere) idet den medfører lyse jordpartikler med sig. I middelalderen, da de dræningssystemer, der var anlagt af romerne kollapsede, dækkede dette mudder helt eller delvis huse og templer i de laveste områder af Rom. Fontænen af form som en båd nedenfor "Den spanske trappe" inde midt i Rom er for at huske, at en båd strandede helt deroppe - langt fra Tiberen. 

Historien om Orte starter med etruskerne, men i løbet af romersk herredømme voksede byen i betydning.
Generic coat of arms of the popes; coat of arms of Orte; coat of arms of Clement VII Medici

Paveslægtens våbenskjold - Ortes våbenskjold våbenskjold pave Clement 7. Medici.

Symbolet på Orte er broen bygget af romerne (næsten helt kollapset i 16. århundrede). Relieffet på billedet ovenfor viser den med de to tårne, som beskyttede den. Orte var en af de første besiddelser af paven: En gave af longobarde konger i det 8. århundrede, da Rom var stadig under byzantinsk hertugdømme, men paver var begyndt at bygge Patrimonium Petri (St. Peters kulturarv) den oprindelige navn pavelige tilstand.
I December 1527 flygtede pave Clement 7. flygtede fra Castel Sant Angelo og søgte tilflugt i Orvieto, et par miles nord for Orte. Pave Clemens VII våbenskjold blev sat på rådhuset i Orte i erkendelse af byens loyalitet over for paven.
Roman aqueduct and S. Silvestro

Orte - 16. århundredetals akvædukten og S. Silvestro med det skæve tårn - og en hyggelig bar...

Orte forblev vigtigt gennem middelalderen, og der er bevaret en meget interessant middelalderlig kirke med et lidt skævt klokketårn, som ses herover th.Renaissance window and Renaissance portals of the Aberti palaces

Renaissance vindue og renæssance portaler i Albertifamiliens paladser

Fem af Ortes renæssancepaladser bærer samme våbenskjold. Det tilhører Alberti, en toscansk familie af købmænd, der handlede med uld: I det 16. århundrede åbnede de en gren af deres aktiviteter i Orte og over tid de bygget fem boliger, der alle viser en enkel og flot design, der er typiske for florentinsk arkitektur.

Men Orte er andet end historie og fortid, selvom det er fascinerende, at her har boet mennesket i 3000 år!
Det er i dag en smuk og charmerende by, hvor man kan daske rundt, købe de lækreste råvarer og tilberede maden i køkkenet bag baren i vores hus, hvor køkkenskriverne sammen med kokkene kan sidde og snakke og hygge, mens lyset strømmer ind fra de store dobbelte franske døre.

Men man kan jo også spise sin frokost elle middag i en af restauranterne. Der laves virkelig veltilberedt og herlig mad og hos Restaurant Roberteschi. Fra sicilianske fiskespecialiteter, til lokale egnsretter. Så god mad findes ikke i Rom!

Et ualmindelig smukt hvælvet loft fra et middelalderslot's ridestald, er der i restauranten, og om sommeren udendørs servering i en hyggelig gårdhave..

Eller gå på Restaurant Saviglia. Skøn mad. Alt er hjemmelavet, og det er priserne også. Så godt og billigt spises ikke i hverken Toscana eller andre nordligere provinser.

La Vecchia Fornace Piazza XXIX Agosto Orte Scalo er for os noget særligt. Mens jeg måtte opholde mig i Orte mutters alene, for at holde styr på alle håndvækerne tog ofte de 5 km til Orte Scalo for at spise. Herlig mad, alt hjemmelavet. Jeg lod altid værten bestemme, hvad han ville servere. Så får man meget andet sjovt mad, end det sædvanlige, og så netop hører årstiden til. Jeg blev oftest hængende til langt over midnat, og hyggesnakkede med værten, så vi blev gode venner. Hils fra il danese, og I får en god oplevelse!
Her er han - hyggelig rund mand, der holder meget af at servere god mad og god vin.

Der er også en god restaurant, som lastbilerne standser ved: Ristorante Autostrada, Via Terni 1 lige før motorvejsfrakørslen ved vejo

 

 

    

   

 

 

 

 

 

 

 

HOME.

SITEMAP.

Lej feriehus nær Rom - vil du vide mere.....  så ring  40 78 39 00  -eller email@lazio.dk

VALUTAOMREGNER    VEJFINDER    VEJRET    FLYBAGAGEREGLER    LEJ BIL    KALENDER    FORSIKRING


..TOP