Roms grønne bjerge
Når Rom bliver for meget - så gør som romerne
- tag op i bjergene
Når trafikkaos og menneskemyldret i Rom bliver for meget, så gør som romerne: Tag en tur op til Albanerbjergene, der blot 25 km fra Den Evige Stad byder på charmerende bjergbyer, en frodig natur, vinmarker, olivenlunde, et dejligt landkøkken, to vulkansøer og mange historiske seværdigheder.
Kør fra Cori gennem Giulianello og Velletri, og følg skiltningen mod Rom. Kør nord om Nemisøen til Nemi, og videre gennem Genzano, Ariccia, Albano, Castel Gandolfo, Marino, over Rocca di Papa til Frascati. Kort efter ligger Tuscolo, Monte Porzio Catone, Montecompatri, Rocca Priora

Link til Vinruten gemmen Castelli Romani

Nemisøen, der også er en vulkansø, bliver også kaldt Specchio di Diana (Dianas spejl). Det siges, at den romerske jagtgudinde Diana holdt til ved søen, og at hun ofte spejlede sig i den. Ved søen findes ruinerne af et primitivt alter fra et tempel tilegnet Diana.
På museet Museo delle Nave Romane udstilles rekonstruktioner og resterne af de gamle romerske skibe Den berygtede Caligula holdt i sin tid overdådige orgier på sine skibe i Nemisøen. Mange år efter opda­gede man skibene på søbunden, og i 1450 forsøgte man at få skibene op. Desværre satte tyskerne ild til museet med skibsfundene i 1944.  
 
Ægte romersk landkøkken
Det er svært at forlade Nemi i sulten tilstand. Restauranter er der mange af. Ramo D'Oro, der ejes af den danske kunstner Ulla Kampmann og hendes mand Fernando Cavaterra, kan anbefales. I de små  bjergbyer finder man det ægte romerske landkøkken med friske råvarer, masser af grønsager og frugt, spændende pastaretter og den lokale gode hvidvin. Frokosten kan starte med en portion fettucine med Karl Johan svampe (funghi porcini) eller al rag (kødsovs), lasagne eller bucatini all'Amatriciana (tomat, chili, røget flæsk, løg og pecorino ost). Efterfulgt af lam eller kanin tilberedt på jægermaner - alla cacciatore og en portion cikorie eller artiskok på romersk maner (carciofi alla romana).
Blomsterfesten i Genzano              
Siden 1778 har italienske og udenlandske turister søndagen efter Kristi Legemsfest sidst i juni valfartet til Blomsterfesten i Gensano L'Infiorata.
Den stejle gade Via Belardi, der fører op til kirken S. Maria della Cima, dækkes med billedtæpper af blomster i alverdens farver og mønstre. Et imponerende syn. Balletmester Bournonville koreograferede en hel ballet om begivenheden, og HC. Andersen skrev i sin tid om blomsterfesten: "Det hele var et levende Blomstertæppe, et Mosaikgulv, rigere på Farvepragt end Pompeji kan opvise det. - Ingen vind rørte sig, Blomsterne laae faste, som var det tunge, fasttrykte Ædelstene."  
 
Blomstertæppet er 250 meter langt, og dækker hele hovedgaden. 250 kvinder og børn har skabt blomstertæppet, og de har brugt omkring 50 ton blomster...
I samme gade ligger en af byens bedste restauranter 'Cacciatori', der har gede vildtretter på menukortet. Og så er det bare om at gå på opdagelse i byens små gyder og nyde udsigten over Nemisøen.
Ariccia, der er omgivet af skove, er kendt for la porchetta, helstegt, aromatisk gris, der sælges i de små boder og butikker rundt omkring i byen. Der er en oplevelse at standse og få frokost i Ariccia. Kommer man fra syd, passéres først én bro over en slugt. Lige efter den næste drejes th. ned på en P plads. Der ligger "hvidvinshulerne" bag 7 grønne porte. Det er primitivt, men forfærdelig hyggeligt at sidde ved de rødternede duge. Bed om lid af det hele især den ubeskrivelige sprøde og saftige porchetta med husets duggende hvidvin til. Der er også et par "rigtige" restauranter, som serverer det samme, og til lignende priser. Og husk så: Har I lyst til at tage det med hjem, som I ikke kunne spise, så pak det sammen i papiret. Det er Jeres, og det forventes at I tager det med... 
I august afholdes byfesten - la Sacra della Porchetta. Det er Bernini, der står bag både kirken Chiesa del'Assunta og fonænen på byens store plads Piazza della Repubblica.  
På den anden side af søen, få kilometer fra Genzano finder man Nemi. Hver søndag fyldes byens hovedgade med romere. Mange kommer for at smage Nemis specialitet de små skovjordbær, og i juni er der jord­bærfest - la Sacra delle Fragole. Hele byen står i jordbærrets tegn ,og der festes med levende musik til sent ud på natten. Hvis man lider af kaustrofobi, er det en god ide at holde sig væk fra Nemi den dag.
Hvis konditionen ellers er i orden, er der mulighed for at gå fra byen ned til søen. Søen siges at være lige så dyb som middelaldertårnet Palazzo Ruspoli oppe i byen er højt.
Byen Albano hed oprindelig Alba Lunga og er faktisk 300 år ældre end Rom. Der er altid liv på byens hovedstrøg Corso Matteotti. Også den kommunale park med smuk udsigt over Aricciadalen er et besøg værd. Turistbrochurer fås på turistkontoret i Viale Risorgimento 1.
Om sommeren indtager tykke mamma'er, skrigende bambino'er, fnisende teenagere og mørklødede Don Giovanni'er Albanersøen for at solbade og få en svømmetur i vulkansøen. Hver søndag året rundt promenerer forelskede par og børnefamilier langs søbredden og spiser is på de mange barer. Resten af ugen indtages stranden af hundeluftere og svedende joggere. Når mørket falder på, holder Fiat'er og Alfa Romeo'er med tilduggede ruder side om side oppe på Via dei Laghi. Hvis de mange kærestepar i bilerne ellers har tid til det, er udsigten over søen meget flot.
Paven bor om sommeren på den anden side af søen, og han bryder sig nok ikke meget om bilnaboerne. Paven har sit sommerresidens i Castel Gandolfo. Det var pave Urbano, der i 1629 udvidede det gamle slot og gjorde det til sin sommerresidens. Den nuværende pave Johannes Paul II opholder sig hovedsageligt i Castel Gandolfo i de varme sommermåneder. Foran pave paladset ligger kirken S. Tommaso da Villanova, der lige som fontænen er bygget af Bernini.
Hver by i Albanerbjergene har sin egen specialitet, som fejres ved en årlig byfest. I Castel Gandolfo er der ferskenfest - la Sacra delle Pesche i juli.
Rundturen i Albanerbjergene kan fortsætte til Rocca di Papa med de stejle gader. Byen ligger 750 m over ha­vets overflade. Den 3.søndag i oktober står byen i kastaniens tegn med la Sacra delle Castagne. Tag en afstikker til Monte Cavo, der med sine 950 meter er Albanerbjergenes højste punkt. Udsigten er svimlende, og når vejret er klart, kan man se både Rom, Middelhavet og Appeninerbjergene.
Nabobyen Frascati er verdenskendt for sin hvidvin, der blandt andet kan nydes på byens mange fraschet­ta'er, hvor værten serverer vin, som gæsterne drikker til deres egen medbragte mad. Det lille charmerende Osteria Dell'Olmo på pladsen af samme navn er endnu ikke blevet invaderet af masseturisme. På træbænke og vakkelvorne stole mø­des de lokale over en karaffel af Rita Reggis hvidvin. Rita har haft osteria'et i 30 år. Inden hun kom til, blev det drevet af hendes far og bedstefar.
 Hver morgen er Rita ude i vinmarkerne, og op ad formiddagen åbner hun Osteria'et. I de udendørs boder på Piazza del Mercato i nærheden kan man købe lækre sandwich. Om sommeren rykker osteria'erne i Via Regina Margherita de lange træborde og bænke udenfor, og den kolde vin, skinke, porchetta, diverse pølser og oliven nydes sammen med den smukke udsigt og gamle romerske sange.
Vin og villaer
Men Frascati er andet end vin. Byen er også kendt for sine smukke gamle villaer. Villa Aldobrandini på Piazza Marconi er fra l598, og der er mulighed for at komme ind bag hækken (man­-fre kl. 9-13), hvis man henvender sig til turistbureauet på pladsen. De andre villaer er desværre lukket for publikum.
Der er som regel et leben og mange mennesker på pladsens udendørs barer. aftenen kan fortsætte til hede diskorytmer på diskotek Penny Club i Via Principe Amedeo.
En tur til Tuscolo kan også anbefales. I det grønne bakkelandskab ligger et romersk teater fra det 1. århundrede f. Kr. Tuscolo er ideelt til picnic i det grønne.
Fra Frascati kan man tage videre til de små byer Monte Porzio Catone, Montecompatri, Rocca Priora og Marino, der i oktober holder la Sacra del'Uva -druernes fest, hvor der sprøjter vin ud fra fontænen på byens centrale plads. I domkirken kan man se værker af Ghezzi, Domenichino, Reni og Bernini. Nabobyen Grotta-ferratas hovedattraktion er S. Nilo Klostret. I kapellet er der smukke fresker af Domenichino, og klostrets museum med arkæologiske fund er åben hver formiddag - dog undtaget mandag.


LINK TIL OVERSIGT OVER FESTER I BYERNE I CASTELLI ROMANI KLIK HER

HOME.

SITEMAP.

Lej feriehus nær Rom - vil du vide mere.....  så ring  40 78 39 00  -eller email@lazio.dk

VALUTAOMREGNER    VEJFINDER    VEJRET    FLYBAGAGEREGLER    LEJ BIL    KALENDER    FORSIKRING


..TOP